Tsjekkia

  • 0

Tsjekkia

Tsjekkia  ligger i sentral – Europa og ble eget land 1. januar 1993 etter Tsjekkoslovakia ble splittet.

Landet er kjent for sin godt bevarte og vakre hovedstad Praha, sitt helsebringende kildevann i byen Karlovy Vary og ikke minst sitt velsmakende og gode øl.

Landets hovedstad Praha ble lite skadet under den andre verdenskrig og tsjekkerne har klart å bevare byens sjarm på en god måte, og i dag fremstår hovedstaden som en av Europas vakreste byer og er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturminner.
Byen har et rikt kulturliv, og severdighetene ligger på rekke og rad for og utforskes. Praha er spesielt kjent for sin scenekunst og her finner man alt fra opera og ballett til marionetteteater og pantomimeforestillinger.

Tsjekkerne er også verdenskjent for flere av sine gode ølsorter – deriblant Budvar (Den orginale Budweiser) og Staropramen. De fleste bryggeriene kan tilby omvisning og ølsmaking, og besøkssenteret til Staropramen ligger i Praha, mens Budvarbryggeriet ligger i Sør-Tsjekkia ca to og en halv times kjøretur fra hovedstaden. Landet er ledende innenfor bryggerivirksomheten, og ligger på 9. plass da det gjelder eksport av sine velsmakende dråper. Derimot da det gjelder forbruket er landet høyere rangert og ligger som regel på første, andre eller tredje plass slått av Danmark eller Tyskland. 160 liter øl pr hode i året regner man det går med for å dempe øltrangen til tørste tsjekkere.

Spa tradisjonene i Tsjekkia er lange, og landets mineralholdige kilder har siden 1500 – tallet blitt anvendt til helsebringende formål. Landets mest kjente Spa by er Karlovy Vary og hit kommer personer fra alle verdens hjørner for å prøve ut byens helsebringende behandlingsformer og for å ha kropp & sjel på service.

Fakta om Tsjekkia 

  • Offisielt navn: Den tsjekkiske republikk
  • Hovedstad: Praha
  • Folketall: 10 249 216
  • Areal: 78 866 km²
  • Styreform: Republikk
  • Valuta: Tsjekkiske koruna (CZK)
  • Språk: Tsjekkisk
  • Retningsnummer: +420