Los Angeles

  • 0

Los Angeles

Menn og kvinner har i flere hundre år strømmet til den gyldne staten California. Staten California har alt, og man finner her snødekte fjell, endeløse ørkenområder, store skogdistrikter og kilometerlange hvite sandstrender. Her ligger også underholdningens mekka, Los Angeles, hvor folk flokkes for å få deres drømmer til å gå i oppfyllelse og for å ta del i de mange millionene som flyter i underholdningsbransjen.


I England kaller folk Old Trafford for «drømmenes teater». Men det er jo et rent begrepstyveri. For «alle» vet jo at virkelighetens «drømmenes teater» heter Los Angeles. For her ligger jo Hollywood. Millioner av turister søker da også årlig til Los Angeles – eller LA – for å se Hollywood, stjernene på The Walk of Fame langs Hollywood Boulevard, få et glimt av film- og TV-stjernene og se hvordan de bor. Å busse oss rundt i nabolagene hvor stjernene har sine herskapelige villaer er som seg hør og bør storindustri i virkelighetens «drømmenes teater».

Men LA er mye mer. Ingen steder, selv ikke New York, har så mange museer som LA. I tillegg er byen blitt en trendsetter innen arkitektur og design og et sydende senter for spisesteder, natteliv og shopping. Byens sentrum har forandret seg en hel del siden den forsiktige starten som en spansk misjonærutpost for bare drøyt 200 år siden. Nå er filmbyen USAs nest mest folkerike etter New York, og selv om Los Angeles egentlig består av mange byer med egne sentrer, inklusive et enormt Chinatown og havnekvarteret San Pedro, så har det skutt til værs et sentrum som kan kalles down town Los Angeles også.

Og her finner du Walt Disney Concert Hall, tegnet av den verdensberømte arkitekten Frank Gehry, den modernistiske kirkebygningen Catholic Cathedral of Our Lady of the Angels, det mektigste katolske maktsenter utenfor Vatikanet og Little Tokyo, en heljapansk bydel hvor engelsk er språk nummer to, hvor hotellene, shoppingsentrene og restaurantene er eid og drevet av japanere. Blant museene i down town LA du bør sette av tid til er Museum of Contemporary Art, Natural Museum og Los Angeles County Museum. Vår personlige favoritt i rekken av museer er nok Museum of Tolerance, viet toleranse i en ellers så intolerant verden.

Men du tar jo ikke turen til LA uten å ha Hollywood i tankene. I tillegg til de obligatoriske rundturene til filmstudioene er det et godt tips å legge Hollywood History Museum inn i timeplanen. Du finner filmmuseet i The Max Factor Building. Her kan du beundre historiske kinoplakater, bilder, manuskripter, scene-effekter og kostymer brukt i forskjellige Hollywood klassikere.

Les mer om Los Angeles her