Florida

  • 0

Florida

Om USA har en litt uoppdaget perle så er det Floridas Gulfkyst – fra Naples og Fort Myers i sør til St. Petersburg og Clearwater i nord. 


Naples

Å spasere ned byens fasjonable 5th Avenue med gallerier og restauranter og merkebutikker på hver side avslører et stykke Florida ganske så annerledes enn det bildet du har av solskinnsstaten med svett ungdom og ville fester på strendene.

Det slår mot meg med en gang. Naples har en mye mer voksen atmosfære. Her er velstand og orden, men også ubegrenset med shopping, eksotisk natur og masse muligheter til dagsturer og utflukter og for ikke å forglemme – noen av verdens beste strender.

Noen ting må du bare gjøre mens du er i Naples. Som å spasere ned 12th Avenue South til du kommer ut på bryggene Naples Pier, se lokale fiskere dra makrell opp av havet rett utenfor bryggen og delfiner som hopper og spretter rundt småbåtene som kommer og går.

Naples ligger akkurat i utkanten av sumpene Everglades. Du trenger derfor ikke kjøre lange biten ned Highway 41 før du kommer til nasjonalparken Big Cypress National Preserve med sine palmer og skoger av sypress- og mangrovetrær.

Fort Myers

Solen går ned over Mexicogolfen. Den langstrakte sandstranden ligger badet i et rødglødende kveldslys som sakte må gi tapt for neonlys fra barene og hotellene langs stranden. Jeg står på en balkong i en strandbar i vidunderlige Fort Myers Beach.

Kveldsbrisen fra havet svaler kinnene og fra en scene under meg menger gitarsoloer seg med rytmene til vinden og havet. En aldri så liten utendørskonsert i strandkanten utenfor Fort Myers er et magisk øyeblikk for meg – hverdagskost for den som er så heldig å bo eller feriere her.
Her i denne strandbyen på snaut 50 000 innbyggere bodde en gang både Thomas Edison og Henry Ford. Fort Myers er mest kjent som ferieparadis, for sine fantastiske strender og flotte naturparker.

Spennende steder ligger tett som hagl rundt Fort Myers også. Øyene Sanibel og Captiva Islands, for eksempel, oppleves begge som tropiske naturparker med et rikt og eksotisk spennende dyreliv med alligatorer og alskens eksotiske fuglearter. Og visste du at Key West nåes med hurtigbåt på tre og en halv time?

Sarasota

På vei opp til Sarasota for å oppleve en av de fineste museer i USA,
”The John and Mable Ringling Museum of art” tar jeg noen avstikkere ut til kysten. Grønnere vann og hvitere strender enn jeg møter der er vanskelig å finne.

På ”Caspersen Beach” i Venice går folk på stranden og leter etter forhistoriske haitenner og ute på ”Longboat Key” noen minutter fra Sarasotas sentrum får jeg endelig tid til et forfriskende bad i det krystallklare vannet. ”Myakka River State Park” lokker med alligatorer og ”the world’s largest air boat”, men det får bli på neste tur.

Clearwater / St.Petersburg

Her i strandkanten rett vest for Tampa er strandidyll som rett ut av en Hollywood spillefilm. Kritthvite strender med yrende badeliv og drinker med paraplyer, grønnblått hav med varmt vann, fargerik arkitektur og et mangfold av utleieleiligheter langs strendene.

Det er bare å si det: Dette området er selve bildet på en nordmanns drøm om en avslappende badeferie med den utrolige fornøyelsesparken ”Busch Gardens” som nærmeste nabo, og bare 90 minutter fra Walt Disney World om slaraffenlivet på stranden helt skulle ta overhånd.

Og småbyen ved Mexicogolfen har en ting til: I tillegg til å være badeparadis har Clearwaterområdet en av USAs best bevarte golfskatter. Her ligger nemlig golfbanene tett som hagl, lett tilgjengengelige bare minutter fra strendene.
En velbevandret amerikaner innen golfsporten vil fortelle deg at dette området er helt i USA-toppen når det gjelder golf og at du store deler av året kan utfolde deg på en utmerket bane for bare USD30 inkludert ”golf cart”.

Key West

Vi våger påstanden: bilturer vakrere enn den cirka 20 mil lange turen fra sydspissen av Floridas fastland til Key West kan du telle på en hand. Du kjører på US 1 fra koralløy til koralløy utover i havet. På høyre side den milde, varme Mexicogolfen, på den venstre Atlanterhavet. Ofte krysser du lange, spenstige bruer med de to havene på hver sin side.

Første gang du er landfast er du på Key Largo, koralløya som ble kjent da filmlegendene Humphrey Bogart og Lauren Bacall spilte hovedrollene i en film med øyas navn. I dag er Key Largo berømt som et godt dykkermål. Men også kjent for sine strender, spesielt i parken John Pennekamp Coral Reef State Park, som du ser avkjørsler til fra US 1. Her egner det seg både å bade, snorkle og padle.

Så følger Islamorada, hvor du kan stå på broen å få hai på kroken, spise god sjømat i restaurantene, men også finne vannhull å feste i til langt på natt.
Fra Marathon cirka midtveis ut på rekken av koralløyer strekker den lengste av alle de rundt 40 broene mellom fastlandet og Key West seg. Den heter Seven Mile Bridge og er drøyt 11 kilometer lang. Ved veiens ende venter løsslupne Key West. Kjører du lenger ramler du i havet. Da er det Cuba neste. Og i år er det 80 år siden Ernest Hemingway første gang vasset i land her i det som da var en skikkelig utpost mot Karibia med sterk kubansk kaffe og hjemmebrent rom.

Den verdensberømte forfatteren skulle egentlig bare hente en gul Ford og sjekke ut denne fiskelandsbyen de var blitt anbefalt, men Hemingway ble så inntatt i Key West at det tok 10 år før han kom seg av gårde.

I dag er Key West berømt fordi Hemingway bodde her. Huset han bodde i er museum med inngangspenger, turguider og omvisninger. Baren Sloppy Joe’s – forfatterens andre hjem – dundrer og går med skummende øl, skrik og skrål til langt ut i de små timer.

Selv om den opprinnelige Sloppy Joe’s lå et lite kvartal unna kan du den dag i dag skåle med Hemingway lookalikes og andre hemingwayturister her. Og Key West er med sin fargerike Duval Street fremdeles et laidback og løssluppent reisemål.

West Palm Beach & Daytona Beach

West Palm Beach – Lekegrind for de rike og berømte! Og Daytona Beach, lekegrind for de ikke så rike og berømte… men desto mer moro. Daytona er vel 1 ½ times kjøring nordøst for Orlando, få med Daytona 500 billøpet eller lei en strandbil og kjør opp og ned på stranden!

I West Palm Beach må du ta en tur inn og se The Breakers – et unikt hotell fra 1900 med en fantastisk lobby. Etterpå kan du spise en god lunsj på en av de mange gode restaurantene på Sunset Ave., eller besøke Esplanade Worth Avenue Shopping Center. Eller – spill en runde golf på en av de mange baner i området.

Les mer om Florida